Eten en drinken in Bodrum

De keuken van Turkije is zeer gevarieerd, een gevolg van de diverse culturen die ooit in het Osmaanse Rijk verenigd waren.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Turkse keuken kent invloeden van de Griekse, Arabische en Kaukasische keuken. De diversiteit van de Turkse keuken laat zich goed zien in het voorgerecht, de mezeler. Dit zijn een soort tapas, waarbij u kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan hapjes en salades. In veel restaurants worden ze op een buffet gepresenteerd en kunt u zelf pakken of aanwijzen wat u wilt hebben. In de kustplaatsen en oude vissersdorpen kunt u zeer goede visgerechten eten. Wanneer u vis bestelt moet u niet vergeten vooraf de prijs en het gewicht van de vis af te spreken, anders zult u bij de afrekening voor een zeer onaangename verrassing komen te staan. Houdt u niet van vis dan kunt u één van de heerlijke traditionele stoofgerechten proberen, die met rund- of lamsvlees worden bereid. Varkensvlees zult u nergens op de kaart vinden, omdat moslims dit niet mogen eten. Het nagerecht bestaat meestal uit vers fruit of ijs. Houdt u van gebak en zoetigheid, loopt u dan eens een pastane binnen. Hier kunt u onder andere baklava krijgen, maar het aanbod is doorgaans nog veel groter. Typisch Turkse dranken zijn thee, koffie, rakı en ayran, verdunde yoghurt met zout, die als dorstlesser gedronken wordt.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven open tot de laatste gasten vertrokken zijn. De Turken hanteren niet echt vaste eettijden, maar nuttigen een maaltijd wanneer ze honger hebben. In de meeste eetgelegenheden kunt u de hele dag terecht voor een maaltijd. De uitzondering is de ramadantijd. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Restaurants zijn overdag gesloten en gaan pas ’s avonds open en dan wordt meestal alleen een speciaal vastenmenu geserveerd.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de meeste toeristische plaatsen vindt u moderne supermarkten waar u terecht kunt voor uw dagelijkse boodschappen. Bijna elke plaats heeft een wekelijkse markt waar u vers fruit en groenten kunt halen. In de toeristische plaatsen zijn supermarkten in het hoogseizoen zeven dagen per week open en vaak tot ’s avonds laat.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Turkije kent verschillende soorten eetgelegenheden. Het meest voorkomend zijn de lokanta, eenvoudige eetgelegenheden, waar u gestoofde en gegrilde maaltijden kunt eten. De meeste gerechten zijn kant-en-klaar en vaak kunt u aan het buffet zelf aanwijzen wat u wilt hebben. In lokantas kunt u goedkoop, maar vaak zeer smakelijk eten. De pide salonus en kebap salonus zijn zeer eenvoudige gelegenheden. In de eerstgenoemde eet u met name deeggerechten in de kebap salonus kunt u terecht voor gegrild vlees en Turkse pizza. Tot slot worden met restoran wat chiquere, maar ook internationale restaurants aangeduid. Prijzen liggen hier vrij hoog, maar dat wil zeker niet zeggen dat u in deze gelegenheden beter eet dan in de traditionele, authentieke Turkse eettentjes.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het wordt afgeraden om in Turkije kraanwater te drinken. In supermarkten kunt u flessenwater kopen.

Meer reisinformatie

Meer informatie over uw reis naar Bodrum: