Achtergrond van Bodrum

Bodrum is een schiereiland in het zuidwesten van Turkije, dat gekenmerkt wordt door kale bergruggen en groene dalen met cipressen en boomgaarden.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het schiereiland Bodrum kent een lange historie en u vindt in de streek diverse aanwijzingen voor deze geschiedenis. Toen het huidige St. Petrus Fort werd gebouwd in de 14de eeuw, deed men dit op ruïnes van een eerder kasteel, waarvan nu bekend is dat dat reeds in 1100 v. Chr. door de Doriërs gebouwd werd. Griekse volkeren, waaronder de Doriërs en Ioniërs, koloniseren in die periode delen van Klein- Azië, waaronder de Egeïsche kust, waar toen de Cariërs leefden. In de zesde eeuw v. Chr. vindt de Perzische verovering plaats en volgt een voor Bodrum belangrijke periode. Vanaf 377 v. Chr. is Mausolos de heerser van Carië en hij vestigt zich in Halikarnassos, het huidige Bodrum. Wanneer hij sterft in 353 v. Chr. laat zijn vrouw een grafmonument voor hem bouwen, het Mausoleum, dat tot één van de zeven wereldwonderen van de oudheid gerekend wordt. Zo’n 20 jaar later verovert Alexander de Grote de kust, waartoe ook Bodrum behoort en het schiereiland valt opnieuw in Griekse handen. Vanaf de 2de eeuw v. Chr. veroveren de Romeinen Klein-Azië en Ephesos wordt een belangrijke Romeinse stad. Vanaf ongeveer halverwege de eerste eeuw n. Chr. wordt het Christendom geïntroduceerd en het geloof speelt een steeds belangrijker rol in Klein-Azië. Vanaf de vierde eeuw na Christus behoort Bodrum tot het Byzantijnse rijk. Dat blijft zo tot de opkomst van het Seldjoeken-rijk. In deze periode behoort Bodrum tot het emiraat Menteşe. In het begin van de 15de eeuw bouwen de Johannieter kruisridders het Fort van St. Petrus en zij regeren een eeuw over Bodrum. Zij geven zich echter zonder strijd in 1522 over aan de Osmanen. Veel inwoners van het rijk zijn Grieks en in de 19de eeuw volgt een oorlog, die leidt tot de afscheiding van Griekenland. In het begin van de 20ste eeuw probeert Griekenland West-Turkije in te lijven. Als dit mislukt moeten alle Grieken Turkije uit. Atatürk sticht in 1923 de Turkse republiek. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt driemaal een staatsgreep door het leger gepleegd. Vanaf 1983 worden door de toenmalig president Özal hervormingen doorgevoerd, die het begin vormen van het toerisme aan de Egeïsche kust.

Ligging

Bron: , CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Het schiereiland Bodrum ligt aan de Egeïsche kust in het zuidwesten van Turkije en behoort tot de provincie Muğla.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

98% van de Turkse bevolking is Moslim. Hoewel u dit misschien vergeet wanneer u in de moderne badplaatsen verblijft, doet u er goed aan zich altijd bewust te zijn van de religieuze oriëntatie van de bevolking. Onder invloed van het toerisme worden langs de Egeïsche kust steeds meer tweede huizen gebouwddoor welgestelde Turken, maar ook door West-Europeanen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bodrum heeft een bergachtig landschap met mooie groene dalen. In de dalen zijn olijf-en mandarijnboomgaarden en cipressen te vinden. De cipressen fungeren als natuurlijke scheiding tussen de verschillende boomgaarden. Langs de kust vindt u mooie baaien, maar ook grillige rotsen.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De architectuur op het schiereiland wordt gekenmerkt door witgekalkte, eenvoudige, vierkante huizen. Typerend voor Bodrum zijn de windmolens, waarvan nog enkele bewaard zijn gebleven. In de streek zijn nog diverse ruïnes uit de oudheid te bezichtigen. Het fort van Bodrum is een architecturaal hoogtepunt.